Pošli to dál...

Pololetní vysvědčení nás zastihlo v Indii. Jsme na dovolené u mé tety a naši dva miláčci Vojta a Matěj si to spolu se svým vzdáleným strýcem, domorodým Vojtou, pořádně užívají. Dneska chválíme vysvědčení, která jsou vynikající a porovnáváme školy v Indii a v Česku. A naštěstí si všichni nejvíc chválí tu svoji.

Já sama za sebe si taky chválím: 
Počasí - můžete nesouhlasit, ale třicítky v lednu jsou prostě top. 

Jídlo - to je hodně dlouhá a lahodná kapitola. Nejenom klasická indická a keralská (Kerala je stát, ve kterém právě jsme. Hodně štědrý a chuťově jiný, než jsme zvyklí z našich indických restaurací) kuchyně, ale hlavně to ovoce. Banány, ananasy, papáje, granátová jablka a kokosy nám bohatě vyplňují obědy i večeře.


Avial nejoblíbenější

Chai masala umí naservírovat pohádkově





S polévkou je to horší :)

Lidi - nezměnili se. Jsou neskutečně milí, ochotní a usměvaví. Kouzelní jsou turisté ze severní Indie, pro které jsou naše bílé děti docela exotika. Takže si je fotí. Fotí si je veřejně. Fotí si je zblízka. Fotí si je z dálky. Fotí si je na pozadí svých dětí. A nejkouzelnější a nejčastější jsou ti, co si dělají jakože selfie, s objektivem natočeným na naše kluky.






A lekce jógy? - Moc si užívám, že se mohu nechat vést. Že můžu během lekce zavřít oči a užívat si pozvolné plynutí. Tak jo, taková procházka růžovým sadem to není. Učitelé tady docela rychle pochopili, jak na tom mé tělo je, rozhodli se pokořit staré mantinely a nastavit nové. V reálu to vypadá tak, že na mne polovinu času někdo leží a zároveň usměrňuje nohama, tahá různými směry, povytahuje za žebra, rovná kolena a já se zoufale snažím rozdýchat všechna zákoutí mého těla, chvílemi myslíce, že se musím 
roztrhnout, nebo zlomit. A pak přichází UVOLNĚNÍ. To je ta ásánová praxe, kterou miluji. Kašli na podložku, kašli na hudbu a olejíčky. Jsi tady jenom ty a tvé tělo, seznamte se a ukažte si, co umíte. Opět mohu trochu ustoupit od jemného, a zároveň složitě vysvětlujícího českého přístupu. Ano, jóga u nás je opravdu častokrát zbytečně komplikovaná. To není chyba, jsme prostě takoví. Zpochybňujeme, jdeme do hloubky, svoje učitele nenásledujeme nekriticky. Proto potřebujeme spoustu věcí vysvětlovat. Tady je jóga jednoduchá.


Pro ty, co mají pocit, že je na lekci moc natahuji, nebo tlačím.


Shambu, jeden z učitelů, kterého tady mám mi dneska řekl myšlenku, která mne dostala: “Je úžasné, že učíš jógu. Všechno nové, co se naučíš předávej co nejdřív dál. Jenom tak v sobě vytvoříš prostor, abys mohla přijímat další vědomosti. Protože vědomosti musí plynout.” 


Vždycky jsem slyšela a chápala, že peníze se musí točit. Že v rámci feng shui nesmí být v domě žádné překážky, aby energie volně plynula. I plynutí energií v těle si častokrát uvědomuji. Plynutí času a koloběh života byl vždycky přirozenou součástí mého života. Ale plynutí vědomostí? Vytváření nového prostoru pro další jejich předáváním? Ta nová myšlenka prozářila západ slunce za oceánem, vryla se mi pod kůži a naší Shale dodala ještě hlubší smysl a nový rozměr. 


Hned za tepla se s vámi o ni dělím, předávám ji dál...

Komentáře

Oblíbené příspěvky